VECKA 08
Lördag
22
Februari
BT-annons
2016-08-30
photo


Yellen skrämmer liv i dollarn
Yellen pratar om en räntehöjning men inte när, dollarn rusar.

 

http://thetradingaspirants.com/images/article_images/img4/teknisk_analys_graf_aktier_ravaror_index_valutor_1.png

Veckograf med trendlinjeanalys

FED och dollarindexet
I fredags var det åter dags för Fed-chefen Janet Yellen att skrämma liv i marknaderna. Valutorna åkte som vanligt jojo och aktiemarknaderna sjönk. Under måndagens handel fick vi motreaktioner då aktier steg och valutorna återhämtade fallen.

Det var dock inte dollarn som föll utan alla andra. Dollarindexet stärktes kraftigt då Yellen sa att argumenten för en räntehöjning har stärkts de senaste månaderna i takt med att den amerikanska ekonomin närmat sig Feds mål om sysselsättning och inflation.

"I ljuset av den fortsatt solida utvecklingen på arbetsmarknaden och våra utsikter för ekonomisk aktivitet och inflation så tror jag att argumenten för en höjning av Fed funds-räntan har stärkts de senaste månaderna" - Janet Yellen

Yellen nämnde att ekonomin "närmar sig" Feds mål om full sysselsättning och stabila priser. Men vi fick inte veta mycket om när en kommande höjning kan tänkas ske.

"Även om den ekonomiska tillväxten inte har varit snabb, så har den varit tillräcklig för att generera en ytterligare förbättring på arbetsmarknaden" - Janet Yellen

Yellen sade också att framöver ser FOMC en måttlig tillväxt i real BNP och ytterligare förstärkning på arbetsmarknaden samt att inflationen stiger till 2 procent under de närmaste åren.

"Baserat på denna ekonomiska utsikt så fortsätter FOMC att räkna med att gradvisa höjningar av styrräntan kommer att vara lämpliga över tid för att uppnå, och bibehålla, sysselsättning och inflation nära våra mål" - Janet Yellen

De ekonomiska utsikterna är osäkra enligt Yellen och därmed är penningpolitiken inte förutbestämd.

"Vår förmåga att förutsäga hur styrräntan kommer att utvecklas över tid är rätt begränsad eftersom penningpolitiken kommer att behöva svara på eventuella störningar i ekonomin" - Janet Yellen

Vidare togs det upp att investeringarna är fortsatt svaga liksom den utländska efterfrågan. Angående verktygslådan som var ämnet för anförandet, gjordes klart att Fed kommer att behålla de verktyg som använts sedan finanskrisen, inklusive obligationsköp och löften att hålla styrräntan låg under en utdragen period.

Verktygen kan behövas igen då nästa recession möjligen kommer innan styrräntan har stigit till normala nivåer för en ekonomisk återhämtning.

"Vi räknar med att ha mindre utrymme för räntesänkningar än vi har haft historiskt" - Janet Yellen

Veckografen ovan visar att dollarindexet saknat en långsiktig trend sedan början av 2015. Det har gjort dollarn svår att handla för trendföljare. Dagsgrafen bjuder heller inte direkt in till trejdning, se här!

Det kanske viktigaste just nu är att dollarn kan inleda en fallande trend även om alla tror att den bara "måste" stiga vid en räntehöjning. Vi vet inte när eller vad som kommer att hända. Bara att under 92.500 är det fritt från närliggande stöd. Noteringar där och det kan gå fort utför även om priset inte "borde" sjunka.

Rekommendation
Avvakta med trejdning i dollarn i dagsgrafen, då vi saknar en trend att följa.

Allt hänger nu på nivåerna i veckografen där man kan applicera strategier som baseras på utbrott för långsiktiga positioner.

Läs mer här om hur vi trejdar konsolideringar!

Samma sak gäller svenska kronan mot dollarn som har ett liknande mönster, se graf här!

VIP-klubben
Missa inte höstens VIP-klubb på tisdagar, kostnadsfri för alla som låtit sig "värvas" av Börstjänaren till CMC Markets, AvaTrade eller Global Futures. Värvad blir man genom att klicka på en länk på Börstjänarens sajt eller på annat sätt meddela mäklaren att man kommer från Börstjänaren.

Läs mer här om VIP-klubben!

 Fler analyser finner du här!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3