VECKA 08
Torsdag
20
Februari
BT-annons
2016-10-03

Guld och silver, mest intressant just nu!

Statistik från CFTC visar att större aktörer fortsätter att köpa guld och silver samtidigt som priset är på väg ned.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den här veckan kan det äntligen komma att hända saker med guldpriset som efter flera månader i sidledes rörelser borde vara redo för en trend. Vi tror att det kommer en stark rörelse med stöd från den senaste statistiken från CFTC, som visade att större aktörer och hedgefonder åter ökat stort på redan köpta positioner i guld.

Samtidigt som fonder köpt på sig stora positioner börjar priset röra sig ned mot tekniskt kritiska nivåer. Efter en konsolidering som pågått i några månader har vi ett mycket viktigt stöd att hålla koll på. Bryts det förutspår vi en lång röd stapel i guld. Vad som sedan händer återstår att se, det kan vara ett falskt utbrott ned och början på näta våg upp, eller så är vågen av äkta vara och priset står inför fallande kurser i några månader.

Vi kan omöjligen lista ut vilket på förhand men vi kan vara med när det rör på sig!

Det är inte mycket vi vet med säkerhet om prisets rörelser men det brukar byggas upp stora stopporder under viktiga tekniska nivåer, vilket vi nu kan anta att vi har i guld under tidigare bottnar. Priset kan då styras mer av psykologi än fundamenta och därmed bli undervärderat en längre tid. Som tekniska handlare är det just detta vi försöker dra nytta av, trender upp och ned på kort och lång sikt.

Också i silver ser vi att större aktörer möjligen kan ha köpt lite för mycket på för kort tid. Med nästan 78 000 kontrakt ligger de positionerade för en uppgång i priset. Uteblir högre toppar är det många som kommer bli besvikna och om trenden istället bekräftas som negativ har vi en stor grupp på fel sida.

Trenden har varit att spekulanter minskat köpta positioner både i guld och silver men totalt sett ligger de fortfarande tungt exponerade för en fortsatt uppgång. Priser på silver har inte noterat en högre topp sedan slutet av juni. Istället har vi en lägre lästa, dock ser det ut mer som en konsolidering än en trend just nu. Vi har tidigare gått igenom sättupper för att blanka silver men också guld.

Har man missat dessa går det bra att hoppa på om vi får nya lägre bottnar. Silver kan man blanka om bottnen från mitten av september passeras och guldet år bra att sälja direkt på dagens nivå.

Nödutgången bör sedan placeras över tidigare toppar, där köp istället är intressant. Så har man fel skiftar man position, byter ut en blankad mot en köpt. Det gäller alltså att kontrollera risken så att man har råd och mod att göra det, dvs. ta inte för stor position!

Om guld och silver står inför en dipp behöver man inte ta en stor position, en liten insats kan snabbt växa sig stor.

Dagens upplägg i guld och silver är sällsynt, det inträffar inte så ofta att en grupp hamnar på fel sida men det är inget ovanligt i råvarumarknaden där det sker regelbundet.

Ofta brukar volatiliteten ligga i spannmål när hedgefonder tagit fel position. I dag ligger större aktörer dock positionerade med trenden i både vete och majs, som är på väg ned mot lägre lägsta. Om dessa marknader vänder upp och bildar klassiska bottenformationer samtidigt som större aktörer ligger kvar i blankningar, är vi lite extra intresserade av köp.

Veckans mest intressanta sektor är ädelmetallerna; guld och silver har varit attraktiva att trejda en längre tid även om kursen rört sid sidldes. Men det är då vi tar position, skall man tjäna på börsen och bli en börstjänare måste man ligga steget före.

Och man bör inte vara rätt för att blanka. Att sälja något kort och spekulera i nedgång är lika enkelt som att köpa. Via en termin eller CFD trycker man bara på säljknappen före köpknappen, omvänd ordning.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


BT-annons
BT-annons
 
Message: