VECKA 09
Onsdag
26
Februari
BT-annons
2016-09-26
photo


IT-bubblan år 2000 och i dag
Marknaden kan mjuklanda med Clinton men Trump kan bjuda på volatilitet.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Nasdaq 100 steg upp till en ny alla tiders högstanotering under veckan som gick och var därmed sist av de större amerikanska indexen att passera toppen från år 2000. Nasdaq Composite, S&P 500 och Dow Jones har tidigare gått förbi denna höjdpunkt. Vad denna händelse betyder för oss som trendföljare är att vi har ytterligare en variabel av många som bekräftar trenderna i aktiemarknaden som positiva.

Det spelar inte någon roll hur övervärderad marknaden nu är, hur bubblig den än må vara: stiger priset fokuserar vi på köp, eftersom det som är dyrt har en högre sannolikhet att bli lite dyrare innan det blir billigare. Dvs. en högre högsta leder oftare till en ny topp före det att kursen ev. vänder går till en lägre lägsta.

I slutet av 90-talet slaktades analytiker och förvaltare som envist käpmade mot strömmen och blankade, bara för att IT-aktierna var galet högt värderade. Marknaden vände till slut ned men först när den skakat ut de allra svagaste händerna, som blankat med för hög risk. Och möjligen var det just återköp av blankningar som drev priserna i slutet av uppgången, snarare än nya investeringar.

Det finns många likheter med marknaden i dag och år 2000 men också många olikheter.

Ingen kan säga när toppen kommer och marknaden står redo för en djupare sättning. Nedgången som inleddes år 2000 var väntad av så många men den kom ändå plötsligt när få var förberedda. Därför är det viktigt att ha beredskap och vara medveten om riskerna i marknaden; sluta gissa för att istället anpassa sig till en värld av osäkerhet.

Möjligen kan vi få nästa finansiella krasch om Donald Trump blir nästa president; kanske i kombination med destruktiv ekonomisk policy och propagerande för hur dåligt statens finanser sköttes av föregående ledare.

Om Hillary Clinton vinner majoritet kanske det inte blir lika hård kritik mot föregående president, dvs Obama. Och därmed kanske en mjuklandning av en eventuell dipp och FED-chefen Janet Yellen ökar sina chanser att bli omvald.

Aktiemarknaderna har i det närmast stått stilla under sommaren i extremt små handelsregioner. Ju närmare valet vi kommer, desto högre volatilitet kan man tänka sig. Men det går inte att förutsäga vem av de båda kandidaterna som är bäst för börsen och hur den kommer att reagera. Marknaden är för komplex och det finns för många okända variabler som spelar in.

Man bör vara beredd på det värsta men bara ta position på det om marknaden börjar röra sig nedåt. De som tjänade pengar på blankning av IT-aktier år 2000 hade försökt många gånger innan de hade ”turen” att träffa rätt och då haft riskhanteringen på plats så att de hade råd att fortsätta med sin strategi efter några felsteg.

Priser på guld brukar agera som barometer och reagera före alla andra marknader.

I år har guldet stigit med nästan 30 procent samtidigt som hedgefonder och större spekulanter köpt ”som galningar” och nu ligger på en större nettoköpt position. Det kan vara en stark varningssignal att något större snart kan komma att inträffa.

Men liksom i aktiemarknaden, när för många tagit position finns det ingen mer som kan driva på trenden. Om ”alla” redan köpt guld kan det bara gå ned och vändningen upp kommer först när så få som möjligt står vid sidan av – det är så marknaden fungerar.

Ofta ser vi att priserna över en längre tid söker sig till ”rätt” nivå. Men vägen dit är så volatil och kantad av hinder att få verkligen kan tjäna på förändringarna.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8